Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
09 decembrie 2024 Timp de citire 3:00 minute
Se apropie perioada sărbătorilor, iar cumpărăturile online sunt în toi. Uite câteva sfaturi care să te țină departe de fraude și să-ți păstreze banii și datele în siguranță.
Reduceri false
- Cum arată: Reducerile “prea bune pentru a fi adevărate” sunt de obicei capcane și vin adesea la pachet cu link-uri suspecte sau site-uri care doar par să fie pentru cumpărături.
- Cum te protejezi: Dacă o ofertă sună ca un vis, probabil este o înșelătorie. Verifică site-ul înainte să cumperi și evită tentațiile prea mari.
Investiții miraculoase
- Cum arată: „Investește acum și vei avea câștiguri garantate fără niciun risc!” Sună tentant, dar mai bine ignori reclama.
- Cum te protejezi: Nu există câștiguri rapide și sigure. Verifică legitimitatea ofertelor, nu descărca aplicații legate de investiții la cererea unor “consultanți financiari” și nu trimite bani nicăieri la cererea unor persoane necunoscute.
Când cineva se dă altcineva
- Cum arată: Primești un apel „oficial” de la bancă, poliție sau altă autoritate, cerându-ți să faci urgent un transfer sau să comunici datele cardului.
- Cum te protejezi: Oricine te presează să faci o anumită acțiune instant, încearcă să te păcălească. Evită orice plată sub presiune, indiferent de pretext. Verifică totul înainte să acționezi și, cel mai important, sună direct la companie/instituție folosind numărul oficial de pe site-ul acestora.
Mesaje suspecte
- Cum arată: Mail-uri sau SMS-uri care cer să-ți actualizezi datele pentru baza de date a băncii sau să confirmi o plată printr-un link.
- Cum te protejezi: Nu da click pe link-uri necunoscute! Actualizează-ți datele doar prin site-ul oficial al băncii și nu comunica nimănui informații precum PIN-ul și alte date ale cardului sau informațiile de acces în aplicații. Ai grijă și că, de multe ori, rețelele de Wi-Fi publice sunt adevărate canale prin care persoanele rău intenționate au acces la cele mai importante date ale cardului tău.
Concursuri false pe social media
- Cum arată: Premii tentante care cer să plătești o taxă sau să comunici informații personale pentru a câștiga un premiu (de obicei, foarte atractiv).
- Cum te protejezi: Verifică sursa și nu accesa link-uri suspecte. O companie serioasă nu-ți va cere niciodată bani sau date personale sensibile pentru revendicarea premiilor.
Prin urmare, pentru sărbători fără stres:
- Fă cumpărături doar pe site-uri și platforme de încredere.
- Actualizează-ți softurile și instalează un antivirus bun.
- Nu share-ui niciodată parole, coduri PIN sau alte date personale prin telefon sau e-mail.
- Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie reală, mai bine o ignori.
Sursa informațiilor: Asociația Română a Băncilor, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Poliția Română.
Fii cu ochii în patru pentru siguranța ta online.
Alte articole
01 NOIEMBRIE 2024
28 DECEMBRIE 2023
18 APRILIE 2023
Încă puțin
Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.