Comertul international si industria mondiala au atins minimul in luna aprilie
01 iulie 2020 Timp de citire 2:00 minute
Conform Departamentului de analiza a politicii economice din Olanda comertul international si industria mondiala au continuat sa scada in aprilie, in contextul crizei induse de incidenta pandemiei.
Comertul international s-a diminuat pentru a patra luna consecutiv in aprilie, cu ritmuri in intensificare la 12.1% luna/luna si 16.2% an/an, in contextul inchiderii economiilor din Europa si America, cu impact nefavorabil pentru dinamica investitiilor productive si consumului privat.
Se evidentiaza ajustarea exporturilor tarilor dezvoltate cu 18.8% luna/luna si cu 24.8% an/an, pe fondul scaderii economiei mondiale si restrictiilor sanitare din Europa si SUA.
De asemenea, exporturile statelor emergente si in dezvoltare s-au diminuat cu 6.9% luna/luna si cu 6.5% an/an in aprilie.
La patru luni exporturile totale s-au redus cu 6.5% an/an: exporturile tarilor dezvoltate si cele ale statelor emergente si in dezvoltare au scazut cu 8.8% an/an, respectiv 3.6% an/an.
Pe de alta parte, productia industriala mondiala a scazut pentru a doua luna la rand in aprilie, cu un ritm lunar in intensificare la 8.1%, ca urmare a ajustarii comertului international si deteriorarii climatului investitional dupa incidenta pandemiei.
Industria tarilor dezvoltate a scazut cu 14.6% luna/luna, iar industria statelor emergente si in dezvoltare s-a diminuat cu un ritm lunar de 2.7%.
In dinamica an/an industria s-a ajustat pentru a patra luna la rand in aprilie, cu 12.1%.
La patru luni din 2020 industria mondiala a scazut cu 6.2% an/an, evidentiindu-se declinul industriei din tarile dezvoltate cu 7.4% an/an. Industria tarilor emergente si in dezvoltare s-a ajustat cu un ritm mai lent, de 5.1% an/an, ca urmare a redinamizarii din China.
Se evidentiaza diminuarea productiei industriale din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) cu ritmuri in intensificare in aprilie la 18.3% luna/luna si 29.3% an/an. Totodata, industria din SUA (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de peste 21 trilioane USD in 2019) a scazut cu 12.5% luna/luna si cu 16.2% an/an in a patra luna a anului curent. Pe de alta parte, in China (a doua economie a lumii) industria a crescut pentru a treia luna la rand in mai, cu un ritm lunar de 3.6% (si cu 3.9% an/an).
Ne asteptam la intrarea economiei mondiale si economiei Uniunii Europene in ciclul post-pandemie pe termen scurt, intr-o evolutie sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare incepand cu luna martie.
Graficul 1. Comertul international (volum, MA12, an/an)
Sursa: Bloomberg, prelucrari BT
Alte articole

18 APRILIE 2023

21 FEBRUARIE 2023