Vanzarile din comertul cu amanuntul au continuat sa creasca in noiembrie

07 Ianuarie 2021 Timp de citire 2:00 minute

Datele publicate de Institutul National de Statistica la inceputul lunii ianuarie indica cresterea volumului vanzarilor din comertul cu amanuntul in Romania in luna noiembrie 2020, in pofida intensificarii pandemiei. Aceasta evolutie a fost sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice (fara precedent) in implementare dupa incidenta pandemiei si influentata de stirile pozitive din sfera vaccinurilor in dezvoltare.

Astfel, comertul cu amanuntul s-a majorat pentru a treia luna la rand in noiembrie, cu o dinamica lunara de 0.7%. Se evidentiaza cresterea vanzarilor de bunuri nealimentare si vanzarilor de carburanti cu ritmuri lunare de 0.6%, respectiv 2.2%.

La polul opus, vanzarile de produse alimentare/bauturi/tutun au scazut cu 0.3% luna/luna in noiembrie.

Ritmul anual al comertului cu amanuntul s-a situat in teritoriu pozitiv pentru a sasea luna la rand in noiembrie, insa a decelerat la 3.3% (de la 4% in octombrie).

Comertul cu bunuri alimentare/bauturi/tutun s-a temperat de la 4.7% an/an in octombrie la 1.9% an/an in noiembrie, iar vanzarile de marfuri nealimentare au decelerat de la 13% an/an in octombrie la 9.7% an/an in noiembrie.

La polul opus, vanzarile de carburanti s-au ajustat pentru a noua luna consecutiv in noiembrie, cu 7.3% an/an, in contextul restrictiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare.

Astfel, in intervalul ianuarie-noiembrie 2020 vanzarile din comertul cu amanuntul s-au majorat cu 2.1% an/an, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice.

Comertul cu bunuri alimentare/bauturi/tutun si vanzarile de produse nealimentare au crescut cu dinamici an/an de 5.3%, respectiv 5.5% la 11 luni din 2020.

Pe de alta parte, vanzarile de carburanti s-au diminuat cu 8.7% an/an in intervalul ianuarie-noiembrie 2020.


Graficul 1. Volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul

Volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul reprezentat in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

Ți-a plăcut acest articol?
0
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.