Sectorul de constructii in stabilizare in ianuarie

15 Martie 2017 Timp de citire 2:00 minute

Conform datelor comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) constructiile (sector intensiv in capital si forta de munca) s-au stabilizat in ianuarie, evolutie influentata de eliminarea taxei pe constructii speciale si de avantul componentei rezidentiale.

Datele INS indica cresterea constructiilor cu o dinamica lunara de 5.1% in ianuarie, dupa declinul consemnat pe parcursul a trei luni consecutiv. Se evidentiaza avansul lucrarilor de constructii noi cu un ritm lunar de 26.3%.

Pe de alta parte, componentele reparatii curente si reparatii capitale au scazut cu dinamici luna/luna de 5.7%, respectiv 51.2%.

Analiza pe obiecte de constructii scoate in evidenta majorarea lucrarilor de cladiri rezidentiale cu o dinamica lunara de 108.3% in ianuarie, evolutie care a contrabalansat declinul componentei inginerie civila (pentru a patra luna consecutiv) cu 8.3% luna/luna. Componenta cladiri rezidentiale a crescut cu 1.7% luna/luna in ianuarie.

Din perspectiva dinamicii an/an se noteaza temperarea ritmului de declin, la 1.1% in ianuarie. Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea lucrarilor de constructii noi cu 8.3%, pe fondul eliminarii taxei pe constructii speciale.

La polul opus, reparatiile curente si cele capitale au scazut cu ritmuri an/an de 6.3%, respectiv 48.7% in prima luna din 2017.

Din analiza pe obiecte de constructii se noteaza majorarea componentei constructii cladiri rezidentiale, pentru a sasea luna consecutiv in ianuarie, cu un ritm in accelerare la 67.4% an/an. Aceasta evolutie a fost sustinuta de majorarea veniturilor populatiei, declinul costurilor de finantare si cererea ridicata pentru Prima Casa.

Cu toate acestea, constructiile de inginerie civila au scazut cu 30% an/an in ianuarie, ceea ce confirma evolutia nefavorabila a investitiilor in infrastructura publica.

Componenta cladiri nerezidentiale a scazut cu 0.4% an/an in ianuarie.

Conform scenariului macroeconomic central BT componenta structurala a constructiilor ar putea creste cu o dinamica medie anuala de 4.4% in perioada 2017-2019. Acest scenariu este sustinut de eliminarea taxei pe constructii speciale, continuarea ciclului investitional post-criza si nivelul redus al costurilor de finantare.

 

Ți-a plăcut acest articol?
0
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.