Mituri despre factoring

03 Iulie 2020 Timp de citire 2:00 minute

Companiile experimenteaza de-a lungul vietii lor, dar mai ales in perioadele de criza situatii diverse: amanari de plati, majorarea termenelor de plata, invocarea anumitor clauze contractuale (i.e. forta majora), dispute comerciale reale sau false, insolventa partenerilor, insa situatiile de genul acesta nu reusesc decat sa le afecteze activitatea.

Din dorinta de a creste, unele companii tind sa se concentreze pe vanzari, lasand in umbra masurile de diminuare a riscurilor legale sau de credit. Astfel, acestea semneaza contracte comerciale fara sa acorde atentie documentelor si clauzelor stipulate, iar in situatii limita sunt afectate de nerespectarea lor. O alta situatie intalnita este ca nu acorda suficienta atentie evaluarii si monitorizarii partenerilor si a comportamentului la plata al acestora, neexistand un sistem de management al riscului de credit implementat.

 

De ce factoringul poate fi o solutie?

Nu doar ca produsele de factoring pot diminua aceste riscuri, dar si ofera in acelasi timp o sursa pentru obtinerea de lichiditati. Acestea pot cuprinde 4 servicii in 1, astfel: 

-          plata inainte de scadenta a unui procent din valoarea creantelor

-          administrarea creantelor

-          colectare amiabila a creantelor

-          acoperirea riscului de neplata al debitorului.

Si chiar daca factoringul este accesat intens la nivel mondial, antreprenorii din Romania sunt destul de precauti in alegerea acestui produs. Iar asta se intampla din cauza anumitor mituri, pe care ne-am propus sa le demontam.

 

Mitul nr. 1 Daca aplez la factoring partenerii mei vor crede ca am probleme financiare.

Serviciile de factoring pot sa fie utile oricarei companii care doreste sa isi creasca controlat vanzarile si/sau doreste sa acorde avantaje comerciale partenerilor (i.e. termene de plata), avand in spate asigurarea riscului de neplata.

Mai mult, pot sa isi lichidizeze creantele inainte de scadenta lor, obtinand beneficii prin plata furnizorilor, a taxelor si a altor cheltuieli. De asemenea, beneficieaza de servicii de administrare a creantelor si de colectare amiabila profesionista pentru incasarea acestora cat mai aproape de scadenta.

In concluzie, prin utilizarea solutiei de factoring, ambii parteneri comerciali pot obtine avantaje care conduc spre dezvoltarea parteneriatului dintre ei.

 

Urmareste in continuare blogul BT – mai avem cateva mituri despre factoring de demontat.

Ți-a plăcut acest articol?
44
2

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.