Investițiile cu ”comision zero” nu înseamnă costuri totale zero
04 aprilie 2025 Timp de citire 3:00 minute

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atrage atenția asupra strategiilor de promovare utilizate de unele platforme de investiții care oferă tranzacționare „fără comision”. În spatele acestei aparente gratuități se ascund costuri și riscuri mari pentru investitori.
Mecanismul de funcționare
Investitorii sunt atrași prin campanii agresive de marketing să își deschidă conturi prin care pot cumpăra acțiuni sau ETF-uri (instrumente financiare, cu grad de risc ridicat) cu comision zero.
Astfel, clienții pot să ajungă pe platforme despre care nu au toate informațiile și care pot să nu fie reglementate în legislația Europeană sau din alte țări cu piețe de capital cu tradiție.
Odată ajunși în aceste platforme, clienții nu sunt protejați pe deplin de legislația țării noastre sau legislația europeană și se expun la multiple riscuri.
Comision zero nu înseamnă și ”costuri totale zero”, iar platformele respective au o mulțime de alte tehnici și metode prin care taxează suplimentar clienții, fără ca acestea să fie explicite.
Exemple de costuri aplicate clienților:
- Spread-uri - diferențele dintre prețurile de cumpărare și vânzare pot genera costuri mai mari decât un comision explicit.
- Swap-uri (taxe peste noapte) adică costurile de finanțare care acoperă menținerea pozițiilor pot fi semnificative, mai ales pentru strategii pe termen lung.
Prin astfel de strategii și costuri ascunse, în final, clienții au costuri totale mult mai mari decât în cazul unui comision transparent comunicat.
Recomandările BT și BT Capital Partners pentru a rămâne în siguranță:
- Citiți cu atenție termenii și condițiile – Analizați toate documentele înainte de a deschide un cont. Asigurați-vă că înțelegeți exact costurile implicate, inclusiv comisioanele și taxele de tranzacționare.
- Verificați dacă platforma este reglementată și transparentă – Consultați registrele autorităților de supraveghere financiară pentru a vă asigura că brokerul are licență și respectă reglementările pieței și normele de protecție a investitorilor.
- Fiți sceptici în fața promisiunilor de câștig rapid – Investițiile implică riscuri. Dacă o platformă promite randamente mari și rapide, fără riscuri, este un semnal de alarmă.
- Favorizați produsele și platformele de tranzacționare înregistrate în legislații cunoscute, bine reglementate și produsele simple & standardizate (acțiuni listate în România sau în străinătate, fonduri de investiții sau ETF-uri).
Indiferent de experiența în investiții, luarea unor decizii financiare trebuie să se bazeze pe o înțelegere clară a riscurilor și a mecanismelor de funcționare ale instrumentelor utilizate.
Alte articole

01 APRILIE 2025

24 MARTIE 2025

24 FEBRUARIE 2025
Încă puțin
Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.