#Interviu BT | Dobanzile la depozite pe intelesul tuturor

08 Ianuarie 2016 Timp de citire 2:00 minute

  1. Clienti ai bancii noastre ne-au intrebat de ce dobanzile la depozite au scazut in ultima perioada. Domnule Andrei Radulescu, ne puteti ajuta cu cateva clarificari?

 Bineinteles! Dobanzile la depozite, la fel ca dobanzile la credite se stabilesc in functie de mai multi indicatori din piata. Dobanzile practicate de banci sunt foarte legate de ROBID / ROBOR– indicatori ai ratelor medii de dobanda la depozite / la credite pe piata monetara. Iar acum, acesti indicatori de referinta se afla in zona minimelor istorice. Va propun sa luam in considerare cateva aspecte care au condus la scaderea ratelor de dobanda la depozite (fata de perioada anterioara) si consolidarea in jurul minimelor istorice: 

  • In primul rand, rata de dobanda de politica monetara (stabilita de BNR), un indicator barometru pentru economie  se afla la 1.75% (minim istoric), evolutie influentata si de dinamica anuala negativa a preturilor de consum incepand cu vara anului 2015;
  • Practic, preturile de consum sunt in scadere an/an din iunie 2015, pe fondul deciziilor privind reducerile de TVA (de la 24% la 9% pentru alimente si servicii de alimentatie incepand din 1 iunie 2015, respectiv de la 24% la 20% pentru bunurile ne-alimentare si servicii incepand cu 1 ianuarie 2016);
  • Excesul de lichiditate pe piata monetara interna (oferta de RON depaseste cererea de RON).

 

  1. Cum stabileste o banca dobanzile la depozite?

In primul rand orice banca porneste calculele de la indicatorul de referinta ROBID. Iar acum ROBID se afla la minime istorice, astfel ca nivelele dobanzilor medii la depozite practicate de banci se afla de asemenea la minime istorice.

 

Interviu cu Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Ți-a plăcut acest articol?
0
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.