Evolutii recente in economia mondiala

20 Mai 2016 Timp de citire 2:00 minute

Recent s-au consemnat semnale de stabilizare in economia globala, dupa decelerarea din ultimele trimestre (avans cu 3.1% an/an în 2015, cea mai slaba evolutie din 2009).

In SUA (prima economie a lumii, cu un PIB de 18.2 trilioane USD in 2015, reprezentand 24.7% din PIB-ul mondial) se observa o revigorare a consumului privat si o revenire a increderii in sfera investitionala in T2, dupa decelerarea din T1 (ritm anual de 2%, cea mai slaba performanta din T1 2014).

Aceste semnale pozitive recente coroborate cu accelerarea dinamicii preturilor de consum au contribuit la cresterea probabilitatii ca FED sa continue ciclul monetar inceput in decembrie 2015.

Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca se acumuleaza semnale de maturitate a ciclului economic post-criza demarat de SUA in 2010: companiile reduc stocurile, rata de economisire creste, productivitatea evolueaza nefavorabil, piata fortei de munca se consolideaza. Altfel spus, in absenta unui soc tehnologic si a unor noi reforme structurale SUA pare ca se indreapta spre o aterizare normala (din 2018).

In Zona Euro procesul de relansare economica post-criza se consolideaza, confirmandu-se rezistenta la intensificarea provocarilor de ordin global si regional (BREXIT, terorism, migratie).

In T1 economia a crescut cu un ritm trimestrial de 0.5% (dinamica anuala de 1.5%), conform primelor estimari publicate de Eurostat.

Se noteaza dinamica cererii interne, influentata de nivelul minim istoric al costurilor de finantare (pe fondul politicii monetare relaxate a Bancii Centrale Europene - BCE).

Redinamizarea investitiilor productive se reflecta in sfera pietei fortei de munca, rata somajului scazand recent catre nivelul minim din vara anului 2011.

Cu toate acestea, dinamica anuala a preturilor de consum se situeaza in zona “0”. Practic, persistenta riscurilor deflationiste contribuie la cresterea probabilitatii ca BCE sa mentina politica monetara relaxata cel putin pana la finalul anului curent.

Nu in ultimul rand, China (a doua economie a lumii) se ajusteaza in tranzitia spre un nou model economic, orientat spre cererea interna.

PIB-ul a decelerat la 6.7% an/an in T1 (cea mai slaba evolutie din 2009), dar se observa o stabilizare a indicatorilor macroeconomici lunari in perioada recenta (indicatorii PMI).

In China s-au implementat o serie de reforme structurale in ultimii ani (atat in economia reala, dar si in economia financiara). Se mentin insa o serie de probleme structurale si de vulnerabilitati (escaladarea datoriei), care nu pot fi adresate decat prin continuarea reformelor.

Ți-a plăcut acest articol?
0
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.