Economia s-a ajustat, dar investitiile productive au crescut in semestrul I
19 octombrie 2020 Timp de citire 2:00 minute

Conform estimarilor provizorii (2) ale Institutului National de Statistica (INS) PIB-ul Romaniei s-a ajustat cu 11.9% trimestru/trimestru si cu 10.3% an/an in T2, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.
Consumul gospodariilor populatiei (principala componenta a PIB) a scazut cu 13.3% an/an in T2, date fiind majorarea ratei de economisire (la 18%, maxim istoric) si restrictiile implementate pentru contracararea crizei sanitare.
Se evidentiaza insa majorarea investitiilor productive pentru al saselea trimestru la rand in T2, cu 2.2% an/an, intr-o evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice si potentialul de dezvoltare din economia interna.
De asemenea, consumul public a contribuit cu 0.8 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din T2, in contextul masurilor fiscal-bugetare si de venituri implementate de Administratie.
Pe de alta parte, variatia stocurilor si cererea externa neta au avut contributii nefavorabile la ritmul anual al PIB din T2 (-1.1 puncte procentuale, respectiv -2.1 puncte procentuale).
Astfel, in semestrul I economia interna a scazut cu 4.5% an/an, evolutie determinata, in principal, de ajustarea consumului gospodariilor populatiei (cu 5.3% an/an).
Investitiile productive au urcat insa cu 6.1% an/an, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare, majorarii investitiilor publice si potentialului de dezvoltare.
Totodata, consumul public a crescut, in contextul majorarii componentei colective.
In sfera cererii externe nete exporturile s-au ajustat cu 15% an/an, iar importurile au scazut cu 9.6% an/an in semestrul I.
Analiza din perspectiva ofertei agregate evidentiaza avansul constructiilor cu 15.6% an/an, determinat de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de cresterea investitiilor publice.
Totodata, ramura IT&C a crescut cu 12.4% an/an, evolutie puternic influentata de intensificarea procesului de digitalizare dupa incidenta pandemiei.
Pe de alta parte, industria a scazut cu 14.1% an/an, iar sectorul primar s-a ajustat cu 6.7% an/an in semestrul I.
Nu in ultimul rand, componenta ciclica comert, reparare auto-moto, transport si depozitare, HORECA a scazut cu 4.7% an/an la sase luni.
Graficul 1. Evolutia consumului privat si investitiilor productive (%, an/an)
Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT
Alte articole

18 APRILIE 2023