Economia mondiala a continuat sa creasca in decembrie

07 Ianuarie 2021 Timp de citire 3:00 minute

Datele comunicate de Markit Economics la inceput de 2021 indica cresterea economiei mondiale pentru a sasea luna la rand in decembrie, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice.

Industria prelucratoare (motorul economiei mondiale pe parcursul ultimelor decenii) a crescut in decembrie cu cel mai bun ritm din februarie 2018, confirmandu-se relansarea in forma de V, dat fiind ca incidenta pandemiei si restrictiile introduse pentru contracararea crizei sanitare au fost contrabalansate de implementarea unui mix relaxat (fara precedent) de politici economice.

Se evidentiaza majorarea comenzilor noi pentru a sasea luna la rand in decembrie, pe fondul relansarii comertului international.

De asemenea, componenta perspective de evolutie pentru urmatoarele 12 luni a consemnat un nivel ridicat in decembrie, dar in atenuare comparativ cu noiembrie.

Totodata, sectorul de servicii s-a majorat pentru a sasea luna consecutiv in decembrie, dar cu un ritm in atenuare: indicatorul PMI in diminuare cu 0.4 puncte luna/luna la 51.8 puncte (cel mai redus nivel din iulie, ca urmare a intensificarii crizei sanitare in Europa si America de Nord).

Cresterea componentei locuri de munca pentru a cincea luna consecutiv in decembrie (puternic influentata de startul campaniei de vaccinare) confirma intrarea intr-un nou ciclu economic.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si sectorul de servicii) a inregistrat un nivel peste 50 puncte pentru a sasea luna la rand in decembrie. Cu toate acestea, ritmul de crestere s-a temperat: indicatorul PMI in diminuare cu 0.4 puncte luna/luna la 52.7 puncte.

Altfel spus, economia mondiala a continuat sa creasca in decembrie, dar cu un ritm in decelerare, spre minimul din luna septembrie.

Din perspectiva sectoriala se evidentiaza accelerarea serviciilor financiare si productiei de bunuri intermediare in luna decembrie, pe fondul mix-ului relaxat de politici economice si startului campaniei de vaccinare.

Comenzile noi s-au majorat pentru a sasea luna la rand in decembrie, dar cu un ritm in decelerare, pe fondul ajustarii comenzilor de export (in contextul persistentei pandemiei).

Totodata, companiile au generat locuri de munca pentru a patra luna consecutiv in decembrie.

De asemenea, componenta perspective de evolutie pentru urmatoarele 12 luni a persistat peste nivelul mediu pe termen lung, cu toate ca se observa o diminuare raportat la noiembrie.

Prin urmare, in 2020 indicatorul PMI Compozit a inregistrat un nivel mediu de 46.9 puncte, in scadere cu 4.7 puncte an/an, ca urmare a incidentei pandemiei.

Se observa ajustarea indicatorului PMI din sfera serviciilor cu un ritm anual de 5.9 puncte la 46.3 puncte, acest sector fiind cel mai afectat de incidenta crizei sanitare si restrictiile introduse.

Indicatorul PMI din industria prelucratoare s-a diminuat cu doar 0.8 puncte an/an la 49.2 puncte in anul pandemic 2020.

Prognozele recente ale Bancii Mondiale indica cresterea economiei mondiale cu ritmuri anuale de 4% in 2021 si 3.8% in 2022, dupa declinul estimat la 4.3% an/an in 2020.Graficul 1. Evolutia indicatorului PMI Compozit din economia mondiala (puncte)

Evolutia indicatorului PMI Compozit din economia mondiala (puncte) reprezentata in grafic

Sursa: Markit Economics

Ți-a plăcut acest articol?
0
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.