Economia Chinei in crestere pentru a opta luna la rand in decembrie

07 Ianuarie 2021 Timp de citire 3:00 minute

Conform statisticilor comunicate de Markit Economics (indicatorii PMI) la inceputul lunii ianuarie China (a doua economie a lumii) a crescut pentru a opta luna la rand in decembrie, cu o dinamica in decelerare, ca urmare a persistentei pandemiei in Europa si America de Nord.

Se confirma scenariul relansarii in V, dar si intrarea in ciclul economic post-pandemie.

Astfel, pe de o parte, industria prelucratoare (motorul economiei) a crescut pentru a opta luna la rand in decembrie, dar cu un ritm in decelerare: indicatorul PMI in ajustare cu 1.9 puncte luna/luna la 53 puncte, minimul din iulie. Temperarea ritmului de evolutie din industrie a fost determinata de decelerarea comenzilor noi si productiei, intr-o evolutie care poate fi considerata o normalizare dupa dinamica din noiembrie.

Pe de alta parte, componenta locuri de munca a stagnat, iar preturile de productie au crescut (pe fondul majorarii cotatiilor internationale la materii prime) in decembrie.

Subliniem faptul ca productia industriala a crescut pentru a opta luna la rand in noiembrie, ritmul anual accelerand la 7% (maximul din martie 2019).

Totodata, serviciile au crescut pentru a opta luna consecutiv in decembrie, dar ritmul a decelerat: indicatorul PMI in reducere cu o dinamica lunara de 1.5 puncte la 56.3 puncte, cel mai scazut nivel din septembrie.

Aceasta evolutie a fost determinata de temperarea exporturilor, pe fondul intensificarii pandemiei (si reintroducerii de restrictii) in Europa si America de Nord.

Cu toate acestea, ramura tertiara a economiei a creat locuri de munca pentru a cincea luna la rand in decembrie.

De asemenea, componenta perspective pentru urmatoarele 12 luni a crescut in decembrie la maximul din aprilie 2011, ceea ce exprima premise favorabile pentru dinamica sectorului de servicii pe termen scurt.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si sectorul de servicii) a inregistrat un nivel peste pragul de 50 puncte (care separa scaderea de crestere) pentru a opta luna la rand in decembrie. Cu alte cuvinte, economia Chinei a crescut pentru a opta luna consecutiv in decembrie, dar cu un ritm in decelerare: indicatorul PMI in diminuare cu 1.7 puncte luna/luna la 55.8 puncte, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos.

In 2020 indicatorul PMI Compozit a consemnat un nivel mediu de 51.4 puncte, in ajustare cu 0.4 puncte an/an. Altfel spus, economia Chinei a continuat sa creasca in anul pandemic 2020, dat fiind ca incidenta crizei sanitare a fost contrabalansata de implementarea unui mix relaxat de politici economice.

Se evidentiaza insa accelerarea industriei prelucratoare (indicatorul PMI in crestere cu un ritm anual de 0.6 puncte la 51.1 puncte), ceea ce confirma intrarea intr-un nou ciclu economic.

La polul opus, serviciile au decelerat in decembrie (indicatorul PMI in scadere cu 1.5 puncte an/an la un nivel mediu de 51.1 puncte), in contextul reintroducerii de restrictii pentru contracararea crizei sanitare.

Cele mai recente prognoze ale Bancii Mondiale indica perspectiva accelerarii ritmului anual de crestere economica din China de la 2% in 2020 la 7.9% in 2021.


Graficul 1. Evolutia indicatorului PMI Compozit in China (puncte)

Evolutia indicatorului PMI Compozit in China (puncte) reprezentata in grafic

Sursa: Bloomberg

Ți-a plăcut acest articol?
0
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.