Deficitul balantei comerciale cu bunuri in ajustare, in contextul referendumului britanic

09 August 2016 Timp de citire 2:00 minute

Conform datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a ajustat in iunie, pe fondul temperarii importurilor in contextul incertitudinilor induse de referendumul britanic.

Astfel, exporturile de bunuri au urcat cu 3.7% an/an, la 4.9 miliarde EUR in iunie, notându-se dinamica vanzarilor catre tarile UE (4.9% an/an, la 3.7 miliarde EUR). Totodata, se observa cresterea exporturilor extra-comunitare cu 0.4% an/an, la 1.3 miliarde EUR, cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni.

Importurile de bunuri au consemnat un avans de doar 2.7% an/an in iunie (in decelerare de la 12.2% an/an in mai), la 5.6 miliarde EUR. Apreciem ca aceasta evolutie a fost determinata de incertitudinea indusa de referendumul britanic, cu impact asupra comportamentului investitional si de consum pe termen scurt. Componenta comunitara a urcat cu 3% an/an, la 4.4 miliarde EUR, iar componenta extra-comunitara a crescut cu 1.8% an/an, la 1.3 miliarde EUR.

Astfel, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a ajustat cu 3.5% an/an, la 696 milioane EUR in iunie, cel mai redus nivel din ultimele patru luni. Evolutia a fost determinata de atenuarea deficitului comercial cu tarile Uniunii Europene, cu 6.1% an/an, la 675 milioane EUR. In relatiile comerciale cu bunuri cu statele extra-comunitare s-a inregistrat un deficit de 21 milioane EUR in iunie, in intensificare comparativ cu nivelul de 3 milioane EUR din iunie 2015.

In semestrul I exporturile de bunuri s-au majorat cu 4.2% an/an, la 28.2 miliarde EUR, notandu-se dinamica componentei comunitare (avans cu 7% an/an, la 21.3 miliarde EUR), sustinuta de relansarea economica europeana si de deprecierea cursului real efectiv al RON (cu 2.1% an/an la sase luni). Pe de alta parte, exporturile extra-comunitare au scazut cu 3.5% an/an, la 6.9 miliarde EUR, in contextul provocarilor din tarile emergente.

Importurile de bunuri s-au majorat cu 7.7% la 32.7 miliarde EUR la sase luni, pe fondul accelerarii cererii interne. Componenta comunitara a crescut cu 8.9% an/an, la 25.4 miliarde EUR, iar importurile extra-comunitare au urcat cu 3.7% an/an, la 7.2 miliarde EUR.

Prin urmare, balanta comerciala cu bunuri a inregistrat un deficit de 4.5 miliarde EUR in semestrul I, in intensificare cu 35.7% an/an.

Pentru perioada 2016-2018 previzionam cresterea exporturilor si importurilor cu ritmuri medii anuale de 5.5%, respectiv 7.1%.

  

 

Ți-a plăcut acest articol?
0
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.