Comenzile noi in industria prelucratoare in accelerare in noiembrie

19 Ianuarie 2021 Timp de citire 2:00 minute

Conform Institutului National de Statistica (INS) comenzile noi in industria prelucratoare au crescut pentru a treia luna la rand in noiembrie, ritmul anual accelerand la 10.9% (de la 6% in octombrie).

Majorarea comenzilor noi de bunuri de capital cu 17.9% an/an in noiembrie (accelerare de la 9.1% an/an in octombrie) confirma intrarea intr-un nou ciclu investitional.

Comenzile de bunuri intermediare au crescut cu 3.9% an/an in noiembrie, cea mai buna evolutie din iulie 2019.

De asemenea, comenzile de bunuri de folosinta indelungata s-au majorat pentru a sasea luna consecutiv in noiembrie, dar cu o dinamica in decelerare la 8.9% (minimul din august).

Pe de alta parte, comenzile noi de bunuri de uz curent s-au ajustat pentru a 10-a luna la rand in noiembrie, cu 13.9% an/an.

La 11 luni din 2020 comenzile noi in industria prelucratoare s-au redus cu 5.5% an/an, ca urmare a incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.

Comenzile de bunuri intermediare, bunuri de capital si bunuri de uz curent s-au redus cu ritmuri anuale de 5.7%, 5.8%, respectiv 11.7%.

Se evidentiaza insa majorarea comenzilor noi de bunuri de folosinta indelungata cu 20.3% an/an in perioada ianuarie-noiembrie, sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare in ultimele trimestre aceasta evolutie exprima premise favorabile pentru dinamica consumului privat (principala componenta a PIB) in 2021.

Ramurile industriei prelucratoare care au inregistrat cresteri ale comenzilor noi in intervalul ianuarie-noiembrie 2020 au fost: calculatoare si produse electronice si optice (0.8% an/an), chimica (1% an/an), farmaceutica (2.9% an/an) si echipamente electrice (5.8% an/an).

La polul opus, ramurile cu scaderi importante ale comenzilor noi in industria prelucratoare in perioada ianuarie-noiembrie 2020 au fost: imbracaminte (cu 22.7% an/an), textile (cu 16.6% an/an) si metalurgica (cu 14.7% an/an).

Conform estimarilor econometrice comenzile noi in industria prelucratoare au evoluat sub potential pentru a opta luna la rand in noiembrie, pe fondul incidentei pandemiei, un soc mecanic care a condus la finalul ciclului economic post-criza si tranzitia spre un nou ciclu economic.

Prognozam cresterea investitiilor productive cu un ritm mediu anual de 6.7% in perioada 2020-2022, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare si perspectivelor de implementare a programelor lansate de UE in 2020 (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027).


Graficul 1. Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, an/an)

Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

Ți-a plăcut acest articol?
0
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.