Comenzile noi in industria prelucratoare au continuat sa creasca in octombrie

18 Decembrie 2020 Timp de citire 2:00 minute

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea comenzilor noi in industria prelucratoare pentru a doua luna consecutiv in octombrie, cu 6% an/an.

Majorarea comenzilor de bunuri de capital pentru a treia luna la rand cu 9.1% an/an confirma intrarea industriei intr-un nou ciclu.

De asemenea, comenzile noi de bunuri de folosinta indelungata s-au majorat pentru a cincea luna consecutiv in octombrie, cu 27.3% an/an, pe fondul implementarii unui mix relaxat (fara precedent) de politici economice.

Totodata, comenzile de bunuri intermediare au crescut pentru a doua luna la rand in octombrie, cu 2.5% an/an.

La polul opus, comenzile de bunuri de uz curent s-au diminuat pentru a noua luna consecutiv in octombrie, cu 14.8% an/an.

Prin urmare, in intervalul ianuarie-octombrie 2020 comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 7.1% an/an, ca urmare a incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.

Comenzile de bunuri intermediare, bunuri de capital si bunuri de uz curent au scazut cu ritmuri anuale de 6.7%, 8.2%, respectiv 11.4%.

Se evidentiaza insa majorarea comenzilor de bunuri de folosinta indelungata cu 21.6% an/an, sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare dupa incidenta pandemiei.

Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare din perspectiva evolutiei comenzilor noi in perioada ianuarie-octombrie au fost: farmaceutica (2.9% an/an), calculatoare si produse electronice si optice (3.3% an/an) si echipamente electrice (5.1% an/an).

Pe de alta parte, ramurile industriei prelucratoare cu cele mai severe ajustari ale comenzilor noi la 10 luni din 2020 au fost: alte mijloace de transport (14.2% an/an), textile (16.2% an/an), metalurgica (16.3% an/an) si imbracaminte (22.7% an/an).


Graficul 1. Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, %, an/an)

Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, procente, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

Ți-a plăcut acest articol?
0
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.