Autorizatiile de construire cladiri rezidentiale in ajustare in noiembrie

07 Ianuarie 2021 Timp de citire 1:00 minut

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) indica si ajustarea autorizatiilor de construire cladiri rezidentiale in noiembrie si intervalul ianuarie-noiembrie 2020, pe fondul incidentei crizei sanitare si reintroducerii de restrictii pentru contracararea acesteia.

Astfel, conform INS autorizatiile de construire cladiri rezidentiale s-au diminuat cu 7.9% an/an la 3,152 unitati in noiembrie, evolutie influentata si de nivelul ridicat al perceptiei de risc (inclusiv in contextul electoral), precum si de majorarea usoara a costurilor reale de finantare.

In intervalul ianuarie-noiembrie 2020 acest indicator avansat pentru constructiile de cladiri rezidentiale s-a ajustat cu 4% an/an la 37,781 unitati, in contextul incidentei celei mai severe crize sanitare din ultimul secol.

Evolutia a fost determinata, in principal, de declinul autorizatiilor de construire pe segmentul urban cu 9.2% an/an al 12,244 unitati, pe fondul restrictiilor introduse pentru contracarare crizei sanitare.

De asemenea, autorizatiile de construire eliberate pe segmentul rural s-au diminuat cu 1.3% an/an la 25,537 unitati.

Ne asteptam la redinamizarea autorizatiile de construire cladiri rezidentiale in lunile urmatoare, ca urmare a intrarii economiei intr-un nou ciclu si pe fondul perspectivelor de mentinere a unui mix relaxat de politici economice din perspectiva termenului mediu.Graficul 1. Autorizatiile de construire cladiri rezidentiale (MA12, an/an)

Autorizatiile de construire cladiri rezidentiale (MA12, an per an) reprezentate in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

Ți-a plăcut acest articol?
0
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.