Despre egalitatea de sanse si accesibilitate la podcast-ul Bancii Transilvania

05 Martie 2021 Timp de citire 2:00 minute

In noul episod BT Talks 🎧, podcast-ul Bancii Transilvania, Tudor Scripor, creatorul alfabetului care ii poarta numele, si Andi Moisescu vorbesc despre egalitatea de sanse, compasiune si perseverenta.

Specialist in arta, restaurare si pictura icoanelor, Tudor a lucrat timp de 7 ani la a gasi o modalitate pentru a-i face pe nevazatori sa „simta” culorile. Proiectul sau a primit medalia de aur si Premiul Special la Salonul International de Inventica si Inovatii de la Geneva, distinctii oferite de catre Presedintele Asociatiei Inventatorilor Europeni.

Luna aceasta poti sustine proiectul Scripor Alphabet printr-o donatie pe site-ul BT sau direct din aplicatia BT Pay catre Asociatia Alfabetul Scripor. Noi vom dubla toate donatiile. 😇

 

 

Cateva idei din podcast:

  • Alfabetul tactil al culorilor este o reprezentare tactilografica a culorilor. Acest sistem permite nevazatorilor, slab vazatorilor si acromaticilor sa scrie, sa citeasca si sa diferentieze in mod eficient culorile, oferindu-le sansa sa traiasca „complet” intr-o lume colorata si vizuala.
  •  In Romania traiesc peste 100.000 de nevazatori, din care aproximativ 3.000 sunt copii. Principalul beneficiu al Alfabetului Scripor este acela ca aduce egalitatea de sanse si incluziunea sociala a persoanelor nevazatoare.
  • Peste 90% dintre nevazatori sunt persoane care initial au vazut si au pierdut aceasta capacitate din cauza unor boli.
  • Punctul de plecare in realizarea Alfabetului Scripor a fost un studiu realizat in 2014. Acest studiu spune ca oamenii nascuti orbi nu pot identifica culorile, dar pot intelege conceptele asociate culorii. Ei viseaza in culori, dar nu stiu cum sa le reprezinte sau sa le explice.
  • Alfabetul Scripor identifica 10 culori, iar grupul fundamental este format din: rosu, galben, albastru, portocaliu, verde, violet, maro, gri, alb si negru. Aceste culori sunt reprezentate intr-un mod universal printr-un singur simbol apropiat de limbajului nevazatorilor.

 

 

BT Talks, podcast-ul Bancii Transilvania, este un show in care sportivi ca Simona Halep, artisti precum INNA sau vloggeri & creatori de continut, ca Selly – impartasesc putin din povestile si mindset-ul lor, ca sa inspire intreaga tara.

Episoadele pot fi ascultate pe site-ul BT, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts sau Youtube. Nu uita sa te abonezi ca sa nu pierzi niciun episod.

 

Editor: Popa Adelina, Ofiter Marketing, Banca Transilvania

 

Ți-a plăcut acest articol?
4
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.