BANCA TRANSILVANIA PREZINTĂ
Descifrat: ce vorbim când nu vorbim despre bani. Sezonul 1
Alessandra Stoicescu @Descifrat
"Banul în sine nu trebuie să fie un scop. Dacă faci ce-ți place, dacă înțelegi mecanismele societății în care trăiești, indiferent câți ani ai, atunci vin și acele elemente care acoperă bunăstarea ta. Dacă rămâi într-o zonă în care aștepți ca cineva să facă ceva pentru tine, atunci nu-I vei avea."
Andi Moisescu @Descifrat
"Principiile noastre sunt foarte simple. Încercăm să câștigăm mai mult decât cheltuim, că e cea mai simplă socoteală. Și al doilea principiu de viață – încercăm să nu risipim. Deci, să nu dăm banii pe prostii. Atât de simplă devine viața cu aceste două principii, încât nu știu de ce aș renunța vreodată la ele."
Deliric @Descifrat
"N-are legătură nici una, nici alta. Fericirea și banii coexistă în planuri paralele, un fel de… multiverse. Fericirea e într-un univers, banii în alt univers. Tu ești undeva la mijloc și trebuie să comasezi cumva cele două universuri."
Mircea Cărtărescu @Descifrat
«Eu nu trăiesc gândindu-mă la bani. Nici nu scriu pentru asta. Scriu pentru că a scrie, pentru mine, este o necesitate. Dacă nimeni nu m-ar plăti pentru cărțile mele aș continua să scriu și aș spune că aș continua să scriu dacă nimeni nu le-ar mai citi. Pentru mine, „a scrie” înseamnă la fel de mult ca „a respira”.»
Paula Herlo @Descifrat
"Am spus de multe ori că e scumpă educația pentru că statul român nu dă doi bani pe ea, iar părinții susțin prin plăți informale un sistem de educație care mai are foarte multe lucruri de învățat. Da, cred că e foarte scumpă educația din România tocmai pentru că statul nu o finanțează îndeajuns."
Raluca Aprodu @Descifrat
«Am un punch-line într-un spectacol, la care publicul râde. “Dar cum poți să cumperi, ai spus că ești falită. Pentru Dumnezeu, falit nu înseamnă că nu poți să cumperi!” Practic, râde pentru că toți cheltuim câteodată mai mult decât avem. E un soi de magie care se întâmplă cu banii.»
Răzvan Exarhu @Descifrat
"Cred că ar trebui să îi privești și fără să îi demonizezi și fără să îi idolatrizezi. Doar să ai grijă de ei, așa cum presupun că ai grijă de corpul tău. E un fel de igienă mai degrabă aș spune, dar despre care noi nu prea vorbim aici. În România e încă rușine să vorbești despre bani."
Claudiu Pândaru @Descifrat
«Fiecare dintre noi ne raportăm la ceva. La venitul colegilor, la venitul celorlalți din aceeași piață. Eu mă uit în fiecare zi la “valoare”. Întrebarea și răspunsul care pe mine mă interesează e ăsta: Consider că aduc valoare cu ceea ce fac eu?»
Melania Medeleanu @Descifrat
"Dacă am învățat ceva despre bani, este că ar trebui să îi ai cât să te simți rezonabil, să poți să duci o viață decentă. Dar dacă vei obține mai mulți bani de atât, trebuie să devii un om mai înțelept pentru că altfel, puterea pe care ți-o dau banii ar putea să te distrugă, după părerea mea."
Dan Frînculescu @Descifrat
"În general, chiar sunt mai multe recompense după un roast decât costuri nevăzute."