Victoriabank si victoriile sale. Povestea primei banci din Republica Moldova

14 Februarie 2019 Timp de citire 6:00 minute


Victoriabank a facut primii pasi in decembrie 1989, in Republica Moldova. A primit denumirea Victoriabank, ca simbol al „luptei pentru victorie” sau, cu alte cuvinte, al ambitiei de a creste. De 30 de ani, Victoriabank este in galop, galop simbolizat inclusiv de calul care a facut parte din sigla bancii pana in decembrie 2019 si confirmat de clasarea bancii in topul celor mai mari trei institutii bancare din Republica Moldova. Din 2018, Victoriabank a intrat intr-o etapa total noua: BT a devenit actionar si asa a inceput si partneriatul strategic, in tara vecina, cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Din 2019, Victoriabank are o noua identitate de brand, care sugereaza si mai bine dorinta de a marca noi victorii. Haideti sa ii aflăm povestea!

"M-a cucerit imediat ideea de a infiinta o banca”

In 1989, cam pe vremea aceasta, Victor Turcan, Presedintele Consiliului de Administratie, fondator si actionar al Victoriabank, a primit propunerea din partea dnei Galinei Proidisvet – pe atunci, coordonator al filialei din Chisinau Promostroibank, iar in prezent, actionar Victoriabank - de a fonda o banca comerciala, prima din Republica Moldova. „M-a cucerit imediat ideea de a infiinta o banca. Nu aveam niciun ban pus deoparte, insa am inteles ca e vorba de ceva nou si de perspectiva. Ne-am apucat sa discutam ideile si să facem calculele. In acea perioada, in Republica Moldova nu era nicio banca comerciala, iar primele institutii de acest gen abia aparusera in Moscova si Leningrad, actualul Sankt Petersburg– ne-a spus Turcan, legat sentimental de Victoriabank.

Daca in prezent capitalul minim necesar pentru fondarea unei banci este de peste 385 milioane de ruble, pe atunci era de 5 milioane de ruble, asa incat au inceput discutii si intalniri cu posibilii investitori din zona. Prima care a crezut in idee si a dorit sa investeasca a fost Asociatia Valeologia, contribuind cu 1 milion de ruble. Pana in decembrie acelasi an s-au alaturat ideii investitori, asa incat s-au strans 9,1 milioane de ruble, aproape dublu decat era minim necesar. Aceasta a fost … prima victorie.

Victoriabank si primii sai pasi

Cu entuziasm, incredere si capital necesar, Victoriabank a fost fondata in 22 decembrie 1989 de catre Asociatia Cooperatista de Stat ”Valeologia”, ”Moldghiprostroi”, ”Moldghiproprom”, ”Moldghiintiz”, ”Aschim”, ”Moldgaz”, Primaria Chisinau si Fabrica de sticla Chisinau – acum, cea mai mare fabrica in domeniul sticlariei din Moldova, infiintata in 1970.

Tot atunci a fost stabilita si denumirea bancii. Prima propunere a fost Valeologia – provenind de la Asociatia Valeologia, care a crezut din start in ideea succesului infiintarii bnacii. Referitor la stabilirea denumirii Victoriabank, Valeriu Turcan isi aminteste: „Desi ne gandeam la Valeologia, echipa Bancii de Stat de la Moscova ne-au sugerat sa gasim o alta denumire. Era exact perioada in care apareau fel de fel de cooperative cu denumiri de genul avantul, succesul, diamantul. Dar o banca trebuia sa aiba o denumire solida. Aşa ne-am gandit la VICTORIA,”. Culorile brandului Victoriabank sunt albastru si rosu, care exprima ideea de incredere, succes si mandrie.

Un alt pas important a fost inregistrarea Victoriabank la Banca de Stat a URSS, in 22 februarie 1990. A urmat deschiderea primei unitati, in localitatea Balti, al doilea oras ca marime din Republica Moldova, in functie de numarul de locuitori – acum fiind de aproximativ 140.000.

Povestea a continuat cu prima operatiune bancara la Victoriabank, care a avut loc la 12 aprilie 1990, primii clienti fiind cooperative din zona. „La acea vreme aveam inchiriat un apartament pe strada Alexei Sciusev din Chisinau. Ca sa economisim, aduceam tot ce se putea de acasa: mese, scaune, telefoane. Computerul, pe atunci Robotron, a fost inchiriat si, pentru ca nu aveam paznic, inainte de a pleca acasa, desfaceam de fiecare data computerul si il puneam in seif. Nu aveam nici macar sistem de alarma, afara era pus doar un bec, de forma. Eram 5 oameni in echipa si fiecare ne luptam ca, prin primele rezultate, sa castigam increderea fondatorilor si a clientilor. Am muncit din greu”. – isi aminteste Turcan. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a devenit actionar al Victoriabank in 1995, deschizand un capitol nou pentru banca.

Victoriabank … prima

Victoriabank a marcat de-a lungul povestii sale multe premiere, oferind clientilor, cu fiecare dintre acestea, oportunitatea de a beneficia primii de servicii, produse si facilitati de a face banking. Cateva dintre acestea sunt:

  • Prima institutie bancara din Republica Moldova, informatie care face parte inclusiv din identitatea sa vizuala, fiind parte din sigla: „Prima banca din Moldova” (1989).
  • Prima banca din Republica Moldova care obtine o finantare din partea unei institutii financiare internationale, din partea BERD, in valoare de 4 milioane de dolari pentru sustinerea IMM-urilor locale (1995).
  • A emis primele carduri din Republica Moldova (1997).
  • Primul POS din Republica Moldova a fost al Victoriabank si a fost instalat la Hotelul Dacia din Chisinau (1997).
  • Primul bancomat din Republica Moldova este tot al Victoriabank (1998).
  • Prima banca din Republica Moldova care a implementat programul eCommerce pentru magazine online (2004).
  • Primul card Visa Premium (2004), Visa Platinum (2011) si primul card Visa Infinite (2011) din Republica Moldova.
  • VictoriaPay, primul serviciu de plata contactless cu telefonul din Republica Moldova (2017).
  • Posibilitatea de a plati contactless cu smartwatch-ul (2019).

Povestea Victoriabank, un nou capitol incepând cu 2018

Anul 2018 a adus un aer proaspat la Victoriabank, de cand prin Banca Transilvania devine, alaturi de BERD, actionar. Practic, BT si-a propus replicarea modelului sau de business la Victoriabank, cu ajutorul echipelor celor doua banci. Banca Transilvania facea anuntul in ianuarie 2018, prin intermediul unui comunicat de presa. „La un an de la acest pas, Victoriabank se bucura de tot ce a adus nou pentru clientii si echipa sa: de la reorganizarea liniilor de business, lansarea de produse si servicii, la intalnirile periodice ale echipei BT – Victoriabank, pentru care zborurile Cluj – Bucuresti – Chisinau fac parte din programul obisnuit, de un timp incoace” – ne-a spus Bogdan Plesuvescu, Preşedintele Comitetului de Direcție, Victoriabank. BT si Victoriabank au vorbitdespre primele roade ale colaborarii lor in ianuarie 2018, iar detalii pot fi consultate aici.

In 2019, o serie de proiecte si branduri BT au fost lansate la Victoriabank, cum sunt: Victoriabank Club, progam de dezvoltare personala si profesionala pentru antreprenori; Padurea Victoriabank, in localitatea Budesti, unde a fost impadurita o suprafata de 3 hectare; Pachetul Nelimitat pentru IMM-uri; Victoriabank Friday, campanie de shopping bancar online; Cardul de cumparaturi STAR etc. 

Aceasta este povestea de pana acum a Victoriabank, care astazi inseamna aproape 270.000 de clienti, 100 de sedii in peste 30 de localitati din Republica Moldova, precum si o echipa de aproape 1.100 de persoane.

Pentru Victoriabank, fiecare victorie înseamna un pas mai aproape de clienții de acum si care vor veni. 

Ți-a plăcut acest articol?
8
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.